Generické lieky by sa na slovenský trh mali dostať rýchlejšie

06.02.2011 Celý región

Bratislava 6. februára (TASR) - Generické lieky by sa na slovenský trh mali dostať rýchlejšie. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž plánuje umožniť ich vstup na trh raz mesačne, pričom v súčasnosti je to možné raz za štvrťrok.
\"Týmto opatrením jednak predpokladáme väčšiu dostupnosť nových liekov, zároveň aj nižšie doplatky, \" vysvetlila riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky rezortu Michaela Gajdošová.

Zmeniť sa tiež má podmienka pre vstup generík. Ako ozrejmila Gajdošová, v súčasnosti musí byť takýto liek lacnejší o minimálne 20 percent oproti aktuálne zaradenému originálu. Po novom má táto hranica stúpnuť na 30 percent. Tým sa podľa rezortu vytvorí potenciálny priestor pre podporu cenovej súťaže. \"Sprísnenie regulácie by nemalo mať negatívny dopad na dostupnosť liekov na trhu, ale malo by prispieť k vyostreniu konkurenčnej súťaže a tým k rýchlejšiemu znižovaniu úhrad zdravotných poisťovní, \" deklarovalo ministerstvo.

Generikum je liek, ktorý vyrába tzv. generická firma po tom, ako originál stratil patentovú ochranu. Liek musí mať preukázanú rovnakú kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originál. Lacnejšie náhrady možno nájsť napríklad v skupine antibiotík, liekov na srdce, na tlak, na cholesterol, u liekov pôsobiacich na tráviaci systém či pri antidepresívach. Naopak, generickú substitúciu nemožno vykonávať pri takých účinných látkach, kde nie je možné zaistiť ich kopírovateľnosť ako napríklad inzulíny, monoklonálne protilátky alebo iné liečivá, zväčša bielkovinového charakteru.

Avizované zmeny by mala priniesť novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Tá by podľa plánov ministerstva mala vstúpiť do platnosti v auguste tohto roku. Očakáva sa, že zavedenie spomínaných opatrení prinesie úsporu päť miliónov eur.
 

Vyberte región